cleancocleanco

Kotitalousvähennys. Mikä se on?

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on kotona tehtävästä kodinhoitotyöstä oleva vähennys. Esimerkiksi tilaat rakennusfirmalta keittiöremontin niin työn voit vähentää. Itse materiaalia tai kilometrikorvauksia et voi vähentää.

Otetaan muutama esimerkki hahmotukseksi.

Asennustyö

Pekka tilasi satelliittipaketin ja asennukseen tarvittiin ammattiasentaja. Yritys teki työn 2 tunnissa ja lasku oli 95 euroa. Pekka vähensi 45 % kotitalousvähennykseen jolloin pekan oma vastuu oli 52.25 euroa ja sai 42,75 euroa mm. veronpalautuksena.

Kotitaloustyö

Tiina tilasi kotisiivouksen koska kiireiden takia ei itse kerinnyt siivoamaan. Hän otti 2 kertaa kuussa olevan siivouksen ja hinta oli 37,70 euroa per tunti, jossa minimiveloitus oli 3 tuntia per siivous. Näin Tiinalle muodostui laskuksi 113.10 euroa. Tiina käytti kotitalousvähennystä ja sai seuraavaan kuun palkkaan lisää nettoa 50.90 euroa.

Kunnossapitotyö

Esa tilasi maalarin joka 650 eurolla maalasi asunnon uusiksi. Esan oma vastuu oli 357.50 euroa.

Minkälaiselta yritykseltä voin saada kotitalousvähennystä?

Yrityksen on tarjottava kotiin liittyviä palveluita ja on oltava samaan aikaan ennakkoperintärekisterissä. Näin esimerkiksi verottaja kertoo:

”Kun kotitalous ostaa esimerkiksi siivouspalvelun yritykseltä tai yrittäjältä, kotitalouden on tarkistettava, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, kotitalouden on huolehdittava työnantajavelvoitteista.” – vero.fi.

YTJ:stä voit katsoa kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin.

Kuinka paljon voin vähentää?

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2.400 euroa ja oma vastuu on 100 euroa. Eli kun tilaat 10.000 euron remontin niin 2.400 euroa – 100 euroa = 2.300 euroa saa takaisin. Mikäli on avovaimo niin molemmat voivat vähentää jolloin se on 4.800 euroa – 200 euroa = 4.600 euroa saa takaisin. Huom. jos molemmat käyttää tuon kotitalousvähennyksen niin pyytäkää yritystä laittamaan molempien nimet laskuun. Lasku kannattaa säilyttää paperina tai sähköisessä muodossa sen 6 vuotta.

Miten haen kotitalousvähennyksen?

Perinteisesti sinun on ilmoitettava se verotuksen vuosi-ilmoituksessa. Eli tänä vuonna teetetyt työt saat takaisin veronpalautuksessa ensivuoden marraskuussa. Tämän palautuksen voit toki nopeuttaa. Verokortti verkossa (https://www.vero.fi/verokortti) voit joko soittamalla tai suoraan netissä ilmoittaa tämän vähennyksen jolloin ensi palkasta lähtee vähemmän veroa ja saat nettona takaisin tämän vähennyksen.

Kun tilaan kotisiivouksen niin mitä minun kannattaa tarkistaa?

Kuten olemme aikaisemmassa artikkelissa paljastettu niin halvin hinta ei välttämättä ole paras ja eikä myöskään se kallein. Siksi kannattaa pilotti pyytää muutamilta edullisesti jotta on itse tyytyväinen työn laatuun. Tarkenna, että onhan tilaus ja laskutus ainoastaan siivouksesta vai laskutetaanko myös kilometreistä. Tämä siksi, koska kilometrejä et voi vähentää.

Vuonna 2017 kotitalousvähennys nousee 50 %

Vuonna 2017 kotitalousvähennystä korotetaan 45 %:sta 50 %:n. Tämä helpottaa monia esim. työssäkäyviä lapsiperheitä tai uraihmisiä. Monet voivat unohtaa siivoamisen kokonaan ja jättää se ammattilaisille koska siihen käytetty aika voi jatkossa käyttää johonkin tärkeämpään ja näin arki helpottuu. Lisäksi ei ammattikäyttöön tarkoitetut siivousvälineet eivät siivoa tehokkaasti.

kotitalousvähennys

 

Tämä suppea artikkeli on pyritty kirjoittamaan niin kansankielellä kuin mahdollista. Jos haluat syventyä aiheeseen niin suosittelemme veron omaa sivua www.vero.fi. Mikäli verottajan sivuilta ei selviä niin soita heille.

Jaa kavereille