cleancocleanco

Seitsemän tapaa käyttää etikkaa siivouksessa

Mikä on etikka?

Etikka on hapan neste, joka syntyy viinin hapettuessa etikkahapoksi. Etikoituminen voi alkaa spontaanisti kun viinipullo jätetään pitkäksi aikaa auki tai etikkaa tehdään istuttamalla itse juomaan sopiva bakteerikanta. Tarkemmin tästä wikipediasta etikka.

Tyypillisesti etikkaa käytetään mm. salaatin maustamiseen oliiviöljyn, pippurin ja suolan kanssa.

Voiko siivouksessa käyttää etikkaa?

Voi ja se on erittäin ympäristöystävällistä. Se todella poistaa tehokkaasti tahroja ja samalla myös hajuja. Sen on todettu poistavan hometta esimerkiksi auton verhoilusta. Pistävän hajun saa pois ihan vain tuulettamalla.

Tässä seitsemän muuta tapaa käyttää etikkaa siivouksessa.

1) Näin saat kattokruunustasi todella kiiltävän ja puhtaan. Kaada lämpimään veteen kolme ruokalusikallista etikkaa. Kasta mikrokuituliina seoksella ja käy jokainen kristalli läpi. Tämä saa kattokruunustasi erittäin kiiltävän.

2) Kuulakärkikynän tahrat. Lähtee laimentamattomalla etikalla helposti. Kaada etikka suoraan tahran päälle hinkkaa niin kauan kunnes tahra on poissa. Kuulakärkikynän tahrat lähtevät myös pöydiltä etikkaveteen kastetulla pyyhkeellä.

3) Kahvinkeittimestä kalkki pois! Kaada kahvinkeittimeen vesi ja lisää noin kolme ruokalusikallista etikkaa. Lisää yksi teelusikallinen soodaa ja valuta kahvinkeittimen läpi koko koostumus. Tämän jälkeen kaada keittimeen puhdas vesi ja valuta kahteen kertaan. Näin etikan haju poistuu keittimestä.

4) Ikkunoiden pesu. Ikkunoiden pesu käy helpommaksi etikalla ja vedellä koska etikka ei jätä jälkiä. Pese tavalliseen tapaan ikkunat mutta lisää veteen loraus etikkaa ja sama pätee myös peileihin.

5) Pyykinpesukone puhtaaksi kalkista. Laita 2 litraa vettä ja litran verran etikkaa. Pese valkopesuohjelmalla.

6) Suihkunpuhdistus. Kun käyt vanhan talonyhtiön saunassa suihkussa niin monesti ihmettelet suihkussa olevaa kalkkia. Uskaltaako mennä? Tämä voi tapahtua myös kotona ja tällöin voit aina ostaa edullisesti uuden suihkun. Mutta sen voi myös etikalla entisöidä. Laita yön yli liukenemaan suihkupää seokseen jossa on 1/3 vettä, 1/3 soodaa ja 1/3 etikkaa.

7) Viinilasit. Tämä ohje tulee tarpeen varsinkin ravintola-alan työntekijöille. Kiillottamalla lasit saa puhtaiksi mutta kun haluaa päästä eroon valkoisesta / harmaasta kalvosta, niin etikka auttaa siinäkin. Liota viinilasit veden ja etikan lioksessa pari tuntia. Tämän jälkeen pese taas normaalisti.

Tässä oli muutama tapa hyödyntää etikkaa siivouksessa. Etikka on niin vahva aine siivouksessa joten tulemme varmasti paljastamaan lisää etikan salaisuuksia. Pysy linjoilla mutta jos haluat säästää kallista aikaasi niin tilaa meiltä huippuammattilainen kotisiivooja.

(Kuva: pixbay.com)

Jaa kavereille